💸Wordt Venture Capitalist met $25💸

Door Marvin- op maandag 30 oktober 2017 09:00 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 5.574

Nee, dit is geen clickbait om je geld te vermenigvuldigen tot miljoenen.
Wellicht is het wél een manier om van je 25$ een impact te maken die kan reiken tot miljoenen (mensen).

Ik heb het over micro-financiëring.
Micro-financiëring is het lenen van geld aan personen die op een andere manier niet aan geld kunnen komen. Dit kan meerdere redenen hebben, van het ontbreken van een bankrekening tot het ontbreken van de benodigde infrastructuur om traditionele leningen te innen.

Persoonlijk heb ik als doel aan mezelf gesteld om de aarde een stukje beter achter te laten dan de situatie waar ik in geboren ben. Tot nu toe ben ik vrij negatief geweest; ik heb al meermaals gevlogen en eet met enige regelmaat een lekker stukje vlees. Ik probeer dit sinds kort een beetje recht te zetten, onlangs begonnen met het doneren van bloed en het aanmelden voor het donorregister. Financieel gezien heb ik het hier in Nederland goed; ik studeer, krijg maandelijks (geleend) geld van DUO en van pap & mam en kan zonder al te veel zorgen mijn boodschapjes bij de Albert Heijn doen. Zo houd ik ook nog eens wat geld over om uit eten te gaan en wat te kunnen beleggen.

Dit beleggen probeer ik nu ook eens anders te doen, ik investeer niet alleen in mezelf, maar ook in andere mensen. Mensen die dit hard nodig hebben om als ondernemer brood te kunnen verdienen voor hun familie of gemeenschap. Hier is iets handigs voor uitgevonden om zulke ondernemers overal ter wereld te vinden: een digitaal platform!

Twee maanden geleden heb ik een lening gegeven aan iemand uit de Filipijnen, zodat hij zijn laswerkplaats kon voorzien van een nieuw lasapparaat en nieuwe materialen kon kopen. Tot grote blijdschap doet hij het goed en betaalt hij netjes zijn lening terug. Het mooie hiervan is dat ik dit terugbetaalde geld direct weer kan herinvesteren in andere ondernemers, die net zoals Joemar op zoek zijn naar een manier om een bestaan op te bouwen. Op deze manier kan ik mijn impact oneindig vermenigvuldigen, en heb ondertussen van mijn eerste 25$ al 75$ kunnen uitlenen! Deze mensen blij maken geeft me een goed gevoel :).

Dit alles doe ik op de website Kiva , een non-profit organisatie die met lokale partners mensen helpt aan een lening. Hun track-record van 97% terugbetaling vind ik een goed kwaliteitsoogmerk.

Ik denk dat er in iedereen een ondernemer zit die zelfstandig zijn bestaan kan opbouwen, en anders dan ondoorzichtige ontwikkelingshulp constructies ik nu zelf direct mensen kan financiëren en helpen met hun persoonlijke missie. Een micro actie die macro effect kan hebben.

Wat kan een stukje techniek voor impact toch mooi zijn.


Groetjes,

Marvin

Volgende: 🤯Vanaf je luie reet impact maken🙀 01-'19 🤯Vanaf je luie reet impact maken🙀

Reacties


Door Tweakers user EvilWhiteDragon, maandag 30 oktober 2017 10:03

Goed dat je dit post! Ik had er in het verleden al over gelezen, maar toen niets mee gedaan. Deze keer direct doorgepakt en 4 leningen ondersteund. Ben benieuwd of en hoeveel ik kan herinvesteren.

Door Tweakers user The Zep Man, maandag 30 oktober 2017 10:05

Nee, dank je. Kiva en soortgelijke diensten zijn iets te dodgy.


Door Tweakers user boombes, maandag 30 oktober 2017 10:23

Heh, vervelend maar fijn dat je die link poste, ik vroeg me meteen af waar her addertje zat maar het blijkt een volledige anaconda te zijn. Waar zou ik dan wel met een goed hart enigszins veilig mijn geld kunnen investeren

Door Tweakers user Silent7, maandag 30 oktober 2017 10:32

Leuk gedaan
https://www.kiva.org/lend/1397107

Is er ook zoiets als dit maar dan met een beetje rente voor degenen die he geld uitlenen? Alles beter dan de 0.45% ABN geeft

Door Tweakers user Marvin-, maandag 30 oktober 2017 10:44

Silent7 schreef op maandag 30 oktober 2017 @ 10:32:
Leuk gedaan
https://www.kiva.org/lend/1397107

Is er ook zoiets als dit maar dan met een beetje rente voor degenen die he geld uitlenen? Alles beter dan de 0.45% ABN geeft
Ik weet zelf niet van zoiets, ik denk wel dat bijvoorbeeld ASN bank zijn tegoeden duurzamer investeert dan ABN, wat ook op haar eigen manier positieve impact kan brengen.

Zelf heb ik wat geld staan bij duurzame beleggingen, die het bovendien ook erg goed doen dit jaar:

Door Tweakers user Marvin-, maandag 30 oktober 2017 10:46

boombes schreef op maandag 30 oktober 2017 @ 10:23:
Heh, vervelend maar fijn dat je die link poste, ik vroeg me meteen af waar her addertje zat maar het blijkt een volledige anaconda te zijn. Waar zou ik dan wel met een goed hart enigszins veilig mijn geld kunnen investeren
Je kan selecteren op een rating die gegeven wordt door lokale NGO's op het gebied van risico op een lening. Vanaf 4* (/5) vind ik het veilig genoeg en op die manier kan ik anderen ook helpen als zij het terug kunnen betalen.

Door Tweakers user Marvin-, maandag 30 oktober 2017 10:49

Eventjes de discussie daar gelezen en denk dat meneer Micaela Browning ook zijn goede argumenten heeft. Het is natuurlijk aan ieder zichzelf om te bepalen wat hij / zij met z'n geld doet :).

[Reactie gewijzigd op maandag 30 oktober 2017 10:49]


Door Tweakers user Harm_H, maandag 30 oktober 2017 11:19

Mooi, helder & goed bezig. Zelfs als je nog studeert en het vermoedelijk financieel minder hebt dan menig Tweakers lezer!

"vroeger meermaals gevlogen en at met enige regelmaat een lekker stukje vlees
"doneren van bloed", "aanmelden voor het donorregister"


Dit lijken me goede intenties en goede resultaten (die factoren zijn niet altijd 1-op-1).

Of zoals ze over deze instantie schrijven:
"Well-intentioned people are duped into unrealistic expectations about the power of microlending.” https://nextbillion.net/n...onday-the-kiva-fairytale/
Toch zou ik ook daar vraagtekens bijzetten want het lijkt me in eerste instantie dat je deze leningen toch via een omweg danwel stimuleert, wat eigenlijk goed is.
Altijd fijn om ook de andere kant van het verhaal te kunnen lezen!


Desalniettemin hoop ik dat jij je goede streven behoudt!! (zoals "wereld beter achter laten")

Door Tweakers user Qwerty-273, maandag 30 oktober 2017 11:32

Een ander relevant draadje op ons forum over peer-2-peer lenen:
Peer-2-Peer lenen: de praktijk

Door Tweakers user Sepio, maandag 30 oktober 2017 20:18

Marvin, door je berichtje heb ik besloten om ook aan via Kiva wat geld te investeren. Ik zag alleen dat er nog geen Tweakers team bestond. Misschien een ideetje zodat we zien wat we met elkaar kunnen bereiken?

Door Tweakers user Marvin-, maandag 30 oktober 2017 21:54

Sepio schreef op maandag 30 oktober 2017 @ 20:18:
Marvin, door je berichtje heb ik besloten om ook aan via Kiva wat geld te investeren. Ik zag alleen dat er nog geen Tweakers team bestond. Misschien een ideetje zodat we zien wat we met elkaar kunnen bereiken?
Ahh tof! :) Ik zie nu dat er ook een GoT team al bestaat. Ik heb tot nu toe mijn leningen als team nederland gedoneerd.

Door Tweakers user leto001, dinsdag 31 oktober 2017 09:20

Er is ook een Nederlands zusje van Kiva genaamd Wakibi (https://www.wakibi.nl). Je leent daar via het Kiva netwerk, maar de leningen zijn meestal vertaald in het Nederlands (niet zo'n issue voor onze doelgroep denk ik) en je kunt daar zonder credit card of PayPal lenen, door met iDeal te betalen. Wellicht handig voor de wat jongere deelnemers hier.

Door Tweakers user hmmmmmmmmmpffff, dinsdag 31 oktober 2017 10:38

Goed dat je dit post. Wel de moeite waard voor iedereen hier om dit goed te lezen (en sowieso wat eigen onderzoek doen voordat je zomaar geld gaat 'lenen'.

Door Tweakers user Jezze, dinsdag 31 oktober 2017 13:32

Tof om te lezen! Goed bezig Marvin.

EA (Effective Altruism) heeft veel onderzoek gedaan naar de impact van verschillende goede doelen. Staat veel interessant leesvoer tussen.

Door Tweakers user esdeboer, dinsdag 31 oktober 2017 15:56

Ik ben meer voor het Nederlandse lendahand.com

[Reactie gewijzigd op dinsdag 31 oktober 2017 15:57]


Door Tweakers user Marvin-, dinsdag 31 oktober 2017 16:05

Interessant! Hoe zijn je ervaringen daarmee?

Door Tweakers user sdk1985, dinsdag 31 oktober 2017 18:33

Geld lenen van de overheid en daarmee investeren klinkt toch een beetje dubieus en moreel problematisch.

Door Tweakers user esdeboer, dinsdag 31 oktober 2017 19:20

Marvin- schreef op dinsdag 31 oktober 2017 @ 16:05:
[...]


Interessant! Hoe zijn je ervaringen daarmee?
Goed, ik zit er nu drie jaar op, van de 46 projecten waarin ik geïnvesteerd heb is er tot nu toe eentje met een betalingsachterstand, maar die wordt nu ook weggewerkt. De rest loopt allemaal goed. Tot nu toe in 9 landen geïnvesteerd en 299 banen mee helpen creëren volgens het dashboard van de site.

Door Tweakers user Dutch Lion, woensdag 1 november 2017 09:35

Ik zelf beleg via OikoCredit (https://www.oikocredit.nl/) die met mijn geld weer projecten in ontwikkelingslanden investeren. Je ziet niet zo direct resultaat als bij bovengenoemde initiatieven. Doel is bij mij twee ledig: ik vind dit een goede manier van mensen die het minder hebben ondersteunen en ik krijg meer dividend dan de huidige rente.

Ga zeker ook eens kijken naar de websites die hierboven en in de reacties genoemd worden.

Door Tweakers user maartend, donderdag 2 november 2017 14:33

Zo, dit spreekt me goed aan.

Heb (doordat ik op Lesbos heb gewerkt) al een bepaalde weerstand tegen NGO's en ben dus meer van het direct hulp geven. Dus p2P lijkt wel iets voor me.

Door Tweakers user Sissors, donderdag 2 november 2017 16:01

Ik hoop dat je dan nog wat meer leest dan de blog post zelf. Want iig bij Kiva is er dus niks p2p aan! Via Kiva leen je geld aan lokale banken die het weer voor (hoge) tarieven door uitlenen.

Door Tweakers user maartend, vrijdag 3 november 2017 12:56

Sissors schreef op donderdag 2 november 2017 @ 16:01:
Ik hoop dat je dan nog wat meer leest dan de blog post zelf. Want iig bij Kiva is er dus niks p2p aan! Via Kiva leen je geld aan lokale banken die het weer voor (hoge) tarieven door uitlenen.
Ik moet me absoluut nog gaan inlezen. Wil weten welke umanagement mij het best bevalt. Liefst direct aan lener.

Door Tweakers user eduardtee, dinsdag 7 november 2017 12:30

Leuk onderwerp! Ik werk namelijk voor Lendahand. Ik zag in Google Analytics dat we wat verkeer via deze blog-post gekregen, dus dank daarvoor @esdeboer en @marvin!
En heel mooi om te zien dat er meerdere mensen zijn die aan 'impact investing' doen (want onder die noemer gaat het tegenwoordig vaak, de combinatie van financieel en sociaal rendement). Ongeacht via welk platform je het doet: wees er trots op! Bij Kiva kan het al vanaf $25 en bij ons vanaf 50 euro (daar waar je financieel rendement erbij kan krijgen).

Voor wat betreft Lendahand: het is goed om te weten dat ons model ook via (wat wij noemen) Lokale Partners gaat. Dat zijn financiele instellingen (over het algemeen microfinance-instituten danwel non-banking financial institutions) in de landen waar wij actief zijn, die voor ons de zgn. 'boots on the ground' zijn. Zij vinden de ondernemers en de projecten, zij dragen het risico van de desbetr. ondernemers. En deze Lokale Partners is weer de tegenhanger in de investering die jij zou doen.
Het samenwerken met hen zorgt ervoor dat we in Nederland met een relatief klein team kunnen werken (en de kosten in de hand te houden), maar wel wereldwijd actief kunnen zijn. Lees hier voor wat meer info

Daarnaast bieden we sinds een tijd ook directe investeringen aan. Het betreft dan voornamelijk initiatieven rondom solar, biogas of andere sustainable initiatieven. Het risico van deze investeringen is dan ook weer anders.

We denken dat we hiermee een leuke kunnen bieden aan iedereen die de wereld een beetje beter wilt maken. Je kan al met 50 euro aan de slag en hiermee een ondernemer steunen. Maar als je verder wilt gaan en het een onderdeel van je investeringsportfolio laten zijn, dan kan dat ook. Kortom: iedereen die net als wij vindt dat de wereld wat eerlijker verdeeld mag worden is van harte welkom :)

Mocht je in omgeving Rotterdam zijn, neem gerust contact met me op voor een kop koffie!

Door Tweakers user NoUseWhatsoever, donderdag 9 november 2017 15:13

Bedankt voor deze post. Heb ook meteen $50 geïnvesteerd. Nu even kijken hoe dat loopt en dat lijkt me dit een mooie toevoeging naast mijn "normale" beleggingen. Heb het ook gelijk doorgestuurd :)

Door Tweakers user Marvin-, vrijdag 10 november 2017 15:14

eduardtee schreef op dinsdag 7 november 2017 @ 12:30:
*knip*
Mocht je in omgeving Rotterdam zijn, neem gerust contact met me op voor een kop koffie!
Bedankt voor het aanbod! Voorlopig nog niet, maar ik zal het in mijn achterhoofd houden.

Wat vind je zelf het meest effectief om geld aan uit te geven?

Ik vind ondernemingen mooi om te sponsoren omdat zij ook indirect anderen om hen heen productiever maken (=economisch voordeel).

Door Tweakers user eduardtee, maandag 13 november 2017 17:16

Marvin- schreef op vrijdag 10 november 2017 @ 15:14:
[...]


Bedankt voor het aanbod! Voorlopig nog niet, maar ik zal het in mijn achterhoofd houden.

Wat vind je zelf het meest effectief om geld aan uit te geven?

Ik vind ondernemingen mooi om te sponsoren omdat zij ook indirect anderen om hen heen productiever maken (=economisch voordeel).
Het is heel persoonlijk natuurlijk. Dat is de reden waarom wij ook verschillende opties aanbieden.
Er zijn mensen die duurzaamheid belangrijker voor deze wereld vinden. Die zie je dan bijv. meer investeren in een solar-initiatief bij ons op de site of in een biogas-project.
Tegelijkertijd zijn er mensen die banencreatie (en daarmee armoedebestrijding) belangrijker vinden, bijvoorbeeld omdat ze zelf ondernemer (zijn geweest) en weten hoe lastig het kan zijn om financiering voor je bedrijf te krijgen.

Ik persoonlijk vind dat lenen belangrijker is dan geven. Bij het lenen staat er een hele duidelijke tegenprestatie tegenover. Dit zorgt in mijn optiek ook voor beter doordachte plannnen, een hoger commitment om terug te betalen en daarmee een impactvollere besteding van het geld. Maar gelukkig bestaan er verschillende websites om eenieder die daar een mening over heeft in te voorzien.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)