🤯Vanaf je luie reet impact maken🙀

Door Marvin- op zondag 20 januari 2019 13:25 - Reacties (21)
Categorie: -, Views: 5.634

GELD IS MACHT

Geld laat de wereld draaien. Iedereen die geld heeft, heeft macht. Macht die gebruikt wordt om de wereld te sturen op jouw manier. Onze krachtigste vorm van sturing is marktwerking. Zoveel mogelijk geld verdienen in een zo kort mogelijke tijd is de drang van veel bedrijven, veelal aangestuurd door vroegere investeerders die hun geld graag meervoudig terug willen zien.

Deze drang naar economische winst heeft de afgelopen eeuwen veel goeds gebracht. De kwaliteit van leven is enorm toegenomen, de welvaart heeft ons een hogere levensverwachting gebracht, voor iedereen een auto voor de deur en dikke Tv’s in onze huiskamers.


Helaas heeft deze vorm van geld verdienen een destructieve keerzijde. Er is nog nooit zoveel CO2 de lucht ingepompt in de hele historie van de mens. Bovendien heeft het systeem socio-economische ongelijkheid gebracht, binnen de Nederlandse samenleving maar vooral daarbuiten. De impact van onze consumptie heeft zich voortgeplant in de kledingfabrieken in Bangladesh, de kopermijnen in Congo en afvalbergen vol elektronica in Pakistan waar erbarmelijke omstandigheden te vinden zijn voor mens en milieu. Dat is niet oké toch? Of ben ik dan een ‘klimaatdrammer’?
‘Klimaatdrammers’ zijn figuren zoals Jesse Klaver en Rob Jetten, aldus Klaas Dijkhof

Om niet verder te gaan drammen, kunnen we van praten naar wat doen, toch? Te beginnen bij de wortel van het probleem, het verdienmodel van bedrijven. In plaats van waarde creëren voor aandeelhouders, kunnen we ook kiezen voor waarde creëren voor de samenleving als geheel. Waarom zouden we een bedrijf willen die nauwelijks winstgevend is voor aandeelhouders en tegelijkertijd veel economische en ecologische waarde in de samenleving vernietigd?

Maar, zolang de druk van aandeelhouders op het bedrijf rust, is de houding van een bedrijf moeilijk te veranderen, ook al willen ze wel. Dan volgt er één logische keuze: zelf aandeelhouder worden.

Dat ben ik nu een tijdje, sinds 2015 eigenlijk al. Niet in één specifiek bedrijf, maar via een mixfonds. De fondsen waarin ik maandelijks een beetje geld in stop. Het mooie is dat ik vanuit mijn luie stoel hier geen tijd aan kwijt hoef te zijn, op drie knoppen drukken en het geld gaat rollen.
Je vraagt je misschien af: ‘Hoe dan?!?’ Simpel. Op Robeco.nl heb ik een rekening geopend, een aantal fondsen geselecteerd die voldoen aan de duurzaamheidscriteria en een maandelijks incasso gestart. Zo makkelijk kan het gaan.

Op deze manier kan ik (hopelijk) over een lange tijd genieten van mijn investeringen omdat ik de maandelijkse inleg kan missen. Tegelijkertijd wordt er anders omgegaan door bedrijven met de investering. Want, het geld wordt alleen geïnvesteerd aan bedrijven die goed scoren op duurzaamheidscriteria én daarmee ook winstgevend zijn. Want wie ooit heeft bedacht dat duurzame bedrijven geen winst kunnen maken, die mag zich nog eens achter zijn oren krabben, want ze maken wel degelijk winst en zijn beter voorbereid op de toekomst.
Met mij zijn er genoeg mensen die aan verantwoord investeren doen, en dat aantal groeit gestaag, vooral onder de jonge generatie. Je kan nu meedoen, je zal niet de eerste zijn, maar zeker ook niet de laatste (zie onder).

Niet alle bedrijven die hoog scoren zullen echt niet idealistisch duurzaam zijn, maar om verandering te maken, zal er toch ergens begonnen moeten worden. We kunnen altijd later nog bijschaven, maar verandering is nu al nodig.
Zou het dan niet mooi zijn om van kapitaalvernietiging te gaan naar een model waar de mens en natuur in harmonie zijn door een goed verdienmodel? Een mooi ideaal waar we vandaag nog een stapje naar toe kunnen maken door duurzaam te investeren met het geld wat op de plank ligt te stinken. Laat het geld rollen, want geld moet rollen. Rol het dan ook de goede kant op ;) .
P.S.
Niet alleen doe ik aan veranderen vanuit mijn luie stoel. Ik zoek nog bedrijven of personen die ik kan helpen op het gebied van duurzaamheid, waar ik het verdiende geld kan doneren aan een goed doel. Vrijwilligerswerk anno 2019. Interesse of meer weten? marvtiemessen [at] gmail [dot] com

edit: titel aangepast.

💸Wordt Venture Capitalist met $25💸

Door Marvin- op maandag 30 oktober 2017 09:00 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 5.574

Nee, dit is geen clickbait om je geld te vermenigvuldigen tot miljoenen.
Wellicht is het wél een manier om van je 25$ een impact te maken die kan reiken tot miljoenen (mensen).

Ik heb het over micro-financiëring.
Micro-financiëring is het lenen van geld aan personen die op een andere manier niet aan geld kunnen komen. Dit kan meerdere redenen hebben, van het ontbreken van een bankrekening tot het ontbreken van de benodigde infrastructuur om traditionele leningen te innen.

Persoonlijk heb ik als doel aan mezelf gesteld om de aarde een stukje beter achter te laten dan de situatie waar ik in geboren ben. Tot nu toe ben ik vrij negatief geweest; ik heb al meermaals gevlogen en eet met enige regelmaat een lekker stukje vlees. Ik probeer dit sinds kort een beetje recht te zetten, onlangs begonnen met het doneren van bloed en het aanmelden voor het donorregister. Financieel gezien heb ik het hier in Nederland goed; ik studeer, krijg maandelijks (geleend) geld van DUO en van pap & mam en kan zonder al te veel zorgen mijn boodschapjes bij de Albert Heijn doen. Zo houd ik ook nog eens wat geld over om uit eten te gaan en wat te kunnen beleggen.

Dit beleggen probeer ik nu ook eens anders te doen, ik investeer niet alleen in mezelf, maar ook in andere mensen. Mensen die dit hard nodig hebben om als ondernemer brood te kunnen verdienen voor hun familie of gemeenschap. Hier is iets handigs voor uitgevonden om zulke ondernemers overal ter wereld te vinden: een digitaal platform!

Twee maanden geleden heb ik een lening gegeven aan iemand uit de Filipijnen, zodat hij zijn laswerkplaats kon voorzien van een nieuw lasapparaat en nieuwe materialen kon kopen. Tot grote blijdschap doet hij het goed en betaalt hij netjes zijn lening terug. Het mooie hiervan is dat ik dit terugbetaalde geld direct weer kan herinvesteren in andere ondernemers, die net zoals Joemar op zoek zijn naar een manier om een bestaan op te bouwen. Op deze manier kan ik mijn impact oneindig vermenigvuldigen, en heb ondertussen van mijn eerste 25$ al 75$ kunnen uitlenen! Deze mensen blij maken geeft me een goed gevoel :).

Dit alles doe ik op de website Kiva , een non-profit organisatie die met lokale partners mensen helpt aan een lening. Hun track-record van 97% terugbetaling vind ik een goed kwaliteitsoogmerk.

Ik denk dat er in iedereen een ondernemer zit die zelfstandig zijn bestaan kan opbouwen, en anders dan ondoorzichtige ontwikkelingshulp constructies ik nu zelf direct mensen kan financiëren en helpen met hun persoonlijke missie. Een micro actie die macro effect kan hebben.

Wat kan een stukje techniek voor impact toch mooi zijn.


Groetjes,

Marvin